Porteman Blog

Het opsporen van heteroforie met een Hoofd- en nekpijntest

4 mei 2021 | Oogmeting

Tijdens een Hoofd- en nekpijntest wordt heteroforie opgespoord met behulp van de MKH-methode (de meet- en correctiemethode van H.J. Haase).

Wat is heteroforie?

Normaal werken onze ogen perfect samen om ons een enkel beeld te tonen. Dit noemen we orthoforie. Als je last hebt van hetoroforie staan je oogassen in rust (lichtjes) scheef ten opzichte van elkaar, waardoor het object waarnaar je kijkt op het netvlies van je rechteroog op een andere plaats wordt afgebeeld dan op dat van je linkeroog. Je moet je dus extra inspannen om met je 2 ogen een beeld te vormen, waardoor je last kan hebben van hoofdpijn, geïrriteerde ogen en/of nekklachten.

Wat kan je eraan doen?

Je kan heteroforie gedeeltelijk of helemaal oplossen door middel van brillenglazen met een ingebouwd prisma, die als een soort steunzool werken: je ogen staan evenwijdiger, waardoor je weer ontspannen kan kijken.

Hoe werkt de test?

De Hoofd- en nekpijntest is een uitgebreide test die door middel van polarisering heel accuraat meet hoe elk oog afzonderlijk werkt, en hoe beide ogen samenwerken om op één punt te fixeren.

screening en veel informatie ontdek je op www.binoculairzien.info

Afgezien van de klassieke oogmeting omvat de Hoofd- en nekpijntest verschillende metingen, waarbij elke nieuwe meting de resultaten van de vorige verfijnt. Een Hoofd- en nekpijntest duurt ongeveer 45 min.